2010. augusztus 2., hétfő

A globalizáció hátránya


A médiában sokat hallhattunk a globalizáció előnyeiről.

Például ilyeneket: kiszámítható, biztonságos, mert nincsenek nagy kilengések. Ha Európa egyik felén gyengébb a termés, a másik fele pótolja. Jobban szabályozható, stb. Első hallásra igaznak tűnik! De mi történik, ha egy kicsit kifordítjuk ezt a formaruhát?

Első látásra feltűnhet az előnyök közé sorolt információs adatbázis. Az információ hatalom! Szokták mondani. Tehát vissza is lehet vele élni. Példa rá a Német és Francia gazdák. Tejjel locsolják a földeket, folyókba öntik. Mindezt a nagy és büszke Európa közepén.

Vagyis az információval (hatalommal), vissza is lehet élni! Ha eltitkolok információkat, vagy csak részigazságokat csepegtetek, hatalmas haszonra tehetek szert. Ráadásul, ha nálam a pénz, a média is a zsebemben van! Vagyis azt mondanak el nekem, amit akarnak, ha nem akarják elmondani, hülyén halok meg.

Pedig egy ekkora „piacnak” tökéletesen kellene működni. Tökéletesen is lehetne működtetni! Lehetne, de nem hozna ekkora hasznot!

Ha nem játszanák ki a termelőket egymás ellen, akkor nem lehetne lenyomni a nyersanyag árát, és nem lehetne extra profitra szert tenni. Nem félnek attól, hogy jövőre nem lesz, aki termel, mert a paraszt el van adósodva, fizetnie kell a hiteleket. Vagyis az az ember, aki hitelt vesz fel, önként és örömmel áll be a sorba, a nagyobb bevétel reményében. Nem is kell kényszeríteni! Vagyis az életben maradás, a fizetőképessége megőrzése érdekében termelni fog! Tehát a piac működik!

Látszólag jól működik. A piacgazdaság nem tűrheti a szolidaritást! Abban nincs üzlet! Legalábbis egyesek számára extra profit. Az nem számít, hogy ebbe sok család belepusztul! Ezt nem látja a csillogáshoz, szoktatott szem! A média számára nem fontos ezeknek a híreknek a tudósítása. Csak akkor, ha mindezt úgy tudják beállítni, hogy ezek gyengék, félnótásak, nincs bennük kitartás. Vagyis alkalmatlanok az életre.

Mindezt az átlagember be is veszi. Hiszen ezt mutatja a tv, ezt zengi a rádió, erről szólnak a könyvek.

Tehát a globalizáció egyik hátránya, hogy az embereket könnyen ki tudják játszani egymás ellen. Nincs személyes kapcsolat, kevesen beszélnek nyelveket, el vannak foglalva a napi teendőkkel. Azt várják, hogy a kereskedők, a gyártók és nem utolsósorban a kormányuk, tegyék a dolgukat. Teszik is! De nem az egyén vagy a közösség védelmében, hanem a profit hajszolása érdekében. Ennek mindent és mindenkit alárendelnek! Nincs szolidaritás, nincs környezetvédelem, és ebbe nem fér bele az emberség! Nem hoz semmi hasznot.

A másik nagy hátránya a globalizációnak, és ebben még nagyobb a veszély, mint a másikban, a következő:

Első körben tudatosítanunk kell: a globalizált piac hétmilliárd potenciális vevőből áll! Ebben van a kulcs! Mindenki fogyasztani akar mindenáron! Vagyis el lehet lehetetleníteni országokat úgy, hogy nem veszítenek semmit! Tehát a multiknak mindegy, hogy példának okáért a Magyarországon évszázadok óta itt élő emberek beledöglenek-e vagy sem. Tudnak-e vásárolni vagy sem. Éveken át, talicska számra hordták ki a pénzt. Nem ismernek itt senkit, nekik mindegy hogy létezünk-e vagy sem, ha nincs elég bevétel tovább állnak. Minden lelkiismeretfurdalás nélkül. A másik nagy előny egy tönkretett országban, mindent fillérekért tudnak felvásárolni. Feltéve, ha tetszik nekik a klíma, és nem túl agresszívak az őshonos fajok! Ráadásul, maradék kis hazánkban jó a termőföld, és a víz is itt fogy el utoljára.

Vagyis ha valaki elég erős, van pénze, hatalma, sokkal gazdagabb és nagyobb népet is el tud tüntetni a föld felszínéről, mint a Magyarság.

Félre ne értsük, ha a Magyarságot sikerül eltakarítani, nem lesz vége! A többiekre is ez a sors vár! Gazdaságilag ellehetetlenítik, viszályt szítanak közöttük, mondvacsinált (koncepciós) vádakkal ellehetetlenítik a világ előtt (szélsőségesek, rasszisták stb.), majd mikor már kivéreztették őket, elfoglalják az országot! Mintha mindig is az övék lett volna.

Ez a globalizáció legnagyobb veszélye.

Nincs gazdasági veszély, nem veszítenek semmit, mert a többi nép mit sem sejtve vásárol. Látszólag „emberséges” eszközökkel, vér nélkül megszereznek egy országot, nem kell félni, hogy a fegyver visszafelé sül el, nem kell a nemzetközi nyomással szembenézni, mert nincsenek fegyveres konfliktusok.

Csak egy élhetetlen, tehetségtelen, buta, de nagyravágyó nép. Akinek nincs helye a „felvilágosult”, emberséges és tehetséges népek között.

2009. 09. 21.

Bóka Jenő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése